Ännu ett verksamhetsår har lagts till handlingarna!

Jag åkte upp till Stockholm för att representera klubben vid Svenska Judoförbundets årsmöte, samt delta vid Judogalan som hålls traditionsenligt på kvällen i samband med årsmötet. På söndagen hade jag bjudits in tillsammans med ett 25 tal erfarna och rutinerade tränare, till en workshop samt briefing gällande Svenska Judoförbundets projekt ”Judo4Life - Step by Step”. Denna workshop hölls av Jane Bridge, 8 Dan EJUs vice ordförande, samt professor i idrottsfysiologi Michail Tonkonogi, 2 Dan Judo.

Innan årsmötet bjöds det på kaffe och fika, samtidigt som man gick omkring och minglade. Mötet började klockan 11:00! Ordförande Alf Tornberg hälsade oss välkomna, och presenterade året i korthet. Dess olika höjdpunkter, där mycket fokus varit på landslaget då det varit OS år. Detta var ett av de smidigaste och snabbast genomförda årsmötet på länge!

Verksamhetsberättelsen 2016 presenterades och godkändes sida för sida, sedan redogjordes resultat- och balansräkningen för 2016. Där efter informerade revisorn att ekonomin var i sin ordning, och föreslog att mötet skulle bevilja styrelsen ansvarsfrihet för 2016. Mötet beviljade styrelsen ansvarsfrihet för 2016!

Sedan beslutade man att höja medlemsavgiften från 75 kr per medlem för klubbarna till förbundet, till 90 kr per medlem. Mötet valde att höja avgiften till 90 kr. Detta innebär rent praktiskt för vår klubb att istället för en avgift på 7500 kr, skal klubben betala 9000 kr (om vi räknar på 100 medlemmar), alltså 1500 kr mer.

En ny budget antogs på ungefär 5 miljoner istället för 9 miljoner 2016, detta på grund av minskade pengar från SOK och detta i sin tur innebär att förbundet själva ska finansiera hela landslagsverksamheten. Där med kommer landslagsverksamheten att slimmas och anpassas efter det nya ekonomiska läget. I övrigt har förbundet god ekonomi och gick med överskott i linje med budget!

Några stadgeändringar gjordes för att anpassa stadgarna mer till den faktiska verksamheten, samt att motioner behandlades godkändes.

Ny ordförande valdes då Alf Tornberg valt att avgå efter 6 år som ordförande, samt totalt 14 år i styrelsen. Till ny ordförande valdes Kristiina Pekkola, 6 Dan, hon har suttit i styrelsen i 16 år (8 år som ledamot och 8 år som vice ordförande). En person som jag tror kommer kunna leda Svenska Judoförbundet vidare, detta tack vare hennes långa erfarenhet och hårda arbete på förbundsnivå. Mötet valde också att välja om Helen Karlsson och Mikael Holm på 2 år, samt rösta in Johan Eriksson. Något som jag tyckte var bra, att bibehålla gruppen så intakt då de jobbar på bra och utvecklar judon framåt. Samt att jag vet att Johan skulle passa bra med i styrelsen, då han har bra judoförståelse, är relativt ung och är mycket ödmjuk som person.

Foto: Jimmy Pettersson

Foto: Svenska Judoförbundet

Foto: Eleonor Borg-Hansen

Foto: Jimmy Pettersson

På kvällen bjöds det på judogala, mellan 18:00-19:00 var det mingel. Man fick många bra och givande samtal om både judo och jobb. Sedan bjöds det till bord jag hamnade till bords med flera välbekanta ansikten var av Professor Michail Tonkonogi och Helena Bellardini (från Högskolan i dalarna), Nikolina Perneheim (deltagare vid Paralympix 2008,2012,2016) med fler... Det bjöds på trerätters middag, maten var mycket bra och med det trevliga sälskapet så hade jag det mycket trevligt. Mellan rätterna delades det ut en rad olika priser.

Årets Judoklubb 2016 - Karlstad Judoklubb.
Årets LedarTeam 2016 -  Jacob Bitici och Linnea Wiberg, Jönköpings Judoklubb.
Årets Prestation 2016 - Tommy Macias för guldet Grand Slam Abu Dhabi.
Årets prestations-Bonus 2016 - Marcus Nyman och Robin Pacek!
Årets Judogärning 2016 - Eleonor Borg-Hansen.
Årets Guldbälte Herr 2016 - Marcus Nyman för sina prestationer i OS trupp och landslag.
Årets Guldbälte Dam 2016 - Mia Hermansson för sina prestationer i OS trupp och landslag.

Efter middagen fortsatte festligheterna på hotellets Skybar, där vi satt och pratade judo långt in på små timmarna.

Söndag

Helgens höjdpunkt var nog dock söndagens workshop, där vi mellan 12:00 – 16:00 (4 timmar) både blev briefade hur långt man hade kommit och vad målet med projektet var.

I korthet kan jag säga att projektet handlar om: att strukturera upp ett ramverk för hur vi ska utveckla judoutövare från barn till vuxna på rätt sätt, samt att ge dem rätt förutsättningar oberoende av vilken klubb man kommer från. Där projektet bygger på vetenskap samt samlad praktisk kompetens.

Så dagens workshop var att lyfta olika former av övningar för främst barn 6-8 år samt 9-11 år, som har progressivitet från det lätta till det svåra. Där rörelse, balans, fall och gymnastik lyftes på första passet och sedan på sista passet fick vi träna på progressiviteten i kast så som O-soto-otoshi/gari, Hiza-guruma, Tai-otoshi.

Det var många av deltagarna som gärna delade med sig av goda exempel och övningar, det var som ett helt smörgåsbord med matnyttiga övningar från många duktiga och rutinerade tränare. Sedan fick man själv dela med sig av egna övningar, tankar och idéer också. 

Vid workshopen deltog många duktiga och rutinerade tränare, som exempel Jane Brige, 8 Dan (EJU, Frankrike), Ann Löf, 6 Dan (IK Södra), Björn Nyberg, 6 Dan (Frövi Judo), Marcello Robeiro Novais, 6 Dan (SPIF Judo), Pernilla Robeiro Novais 5 Dan (SPIF Judo), Carin Frizell Hamnlund, 4 Dan (Frövi Judo), Jan Nyvall, 4 Dan (Lilla Edet Judoklubb), med många fler. Nu är jag lite klokare, lite bättre, mycket nöjd, och ganska trött!

Jimmy Pettersson

Foto: John Ljunggren

Comments

comments

Posted in Uncategorized.