Åter en ny utbildningsresa!

Denna helg åker jag åter på en ny utbildningsresa, denna gången blir det ytterligare att bygga på mina praktiska och teoretiska judokunskaper. Denna gången är det en ny Metodikhandledarutbildning kallad "Judo4Life – Step by Step Åldersanpassad Judoträning (U9, U11, U13/15 & U18)". Denna utbildning börjar 16 februari i Skurup och avslutas 13 maj vid Lugi Judo Camp i Lund. Där vi är totalt 20 tränare som fått privilegiet att gå detta utbildningssteg!

Nu börjar det bli ett par år sedan jag fick ett telefonsamtal från judoförbundets utbildningskoordinator Karin Strömqvist Bååthe, om att jag skulle utbilda mig som metodikhandledare i judo. Genom detta fick jag en gedigen utbildning under nästan två års tid där Peter Gardiner drillade oss och krävde ytterst perfektion utav oss. En utbildningsresa som jag inte kommer att glömma!

Detta skedde samtidigt som jag studerade vid Tränarprogrammet vid Örebro Universitet, jag minns en utbildning som jag var iväg på i Vilhelmina där jag åkte driekt från universitetet på fredagen och när jag åkte hem fick jag stanna till i Örebro på måndagen för att ha praktisk lektion. Då kan jag säga att det var mycket intensivt i perioder!

I samband med denna utbildningsresa fick jag även uppdrag inom det Svenska Judoförbundet, där jag fick uppdraget som Ordförande för Riksinstruktörskommittén (2013-2015). Här fick jag en mycket stor möjlighet att bygga upp mitt egna team, där jag valde personer med lång erfarenhet med olika erfarenheter, med gedigen idrottsutbildning. Något annat som jag ansåg viktigt var att det var personer som inte var speciellt intresserade i judopolitisikt spel och pinka revir, utan istället hade fokus på det viktigaste att utveckla judo.  Jag lyckades bygga ett mycket bra team med mycket duktiga och engagerade personer. Där vi arbetade med att ta fram Kyu-graderingsbestämmelserna, vi arbetade också med att bygga upp en strategi för instruktörer och hur verksamheten skulle fortskrida.

Jimmy Petterssons foto.

När European Cup (Swedish Judo Open) arrangerades i Lund 2015, fick jag tack vare min utbildning och uppdrag också möjligheten att vara med som tränare vid Judo4Life lägret som arrangerades i samband med tävlingen. Här fick jag vara med och visa tekniker och trycka på principer som vi fokuserar på i träningen hemma på klubben. Men det jag kommer minnas tydligast från detta läger är när vi visade halslås, där jag svimmade inför ett helt gäng av ungdomar!

Under 2017 deltog jag i referensgruppen för projektet  Judo4Life - Step by Step, där syftet var att ta fram ett material där det finns tydlighet vad man behöver träna på i varje ålderskategori, både utifrån tekniska och fysiska aspekter. I detta projekt deltog Jane Bridge 8 Dan, och Professor Michail Tonkonogi  2 Dan, som jobbade fram ett mycket gediget material under året. Det materialet blev vi briefade om vid en workshop i Stockholm. Vid denna workshop deltog inbjudna tränare från stora delar av Sverige,  där vi fick dela med oss av våra praktiska övningar som filmades för en eventuell övningsdatabank.

Att få möjligheten att få åka och delta vid Metodikhandledarutbildningen  med fokus på "Judo4Life – Step by Step Åldersanpassad Judoträning (U9, U11, U13/15 & U18)" känns mycket roligt, samtidigt som man känner sig privilegierad då det enbart är vi metodikhandledare som får utbilda oss!

Jag har stora förhoppningar på utbildningen, samtidigt som den kommer i slutändan att ge högskolepoäng något som också kvalitetssäkrar utbildningen. Än så länge är det 7 av totalt 20 metodikhandledare anmälda till denna utbildning, där jag hoppas att fler ansluter under terminens gång! Utbildningen hålls av Jane Bridge, 8 Dan och Professor Michail Tonkonogi, 2 Dan, som tog fram materialet under förra året.

Från klubbens perspektiv är detta bra att vi har en tränare med i dessa sammanhang. Då vi kan säga att vi har 1 av de 7 högst utbildade tränarna i Sverige i vår klubb. Samtidigt som man kan se det som en kvalitetssäkring av hela vår verksamhet!

Jimmy Pettersson

Jane Bridge

• 8 Dan i Judo
  • Vice Ordförande för Europeiska Judounionen.
  • VM Guld medaljör samt trefaldig EM guldmedaljör
  • Tidigare landslagstränare för kvinnliga landslaget i Storbritannien.
  • Utbildare i Prestations Judo vid Bath Universitet.

Professor Michail Tonkonogi

• Professor i medicinsk vetenskap, inriktning idrottsfysiologi, vid Högskolan Dalarna.
  • Han har 2 Dan i judo, med bakgrund i Sovjetunionen.
  • Vetenskaplig konsult för flertal idrottsorganisationer och förbund, som blandannat Riksidrottsförbundet, Svenska Skidförbundet, Svenska Judoförbundet.

Michail Tonkonogi föddes 1967 i dåvarande Sovjetunionen och tog 1989 idrottslärar- och tränarexamen vid State Institute of Physical Culture i Lvov. Han disputerade 2000 vid Karolinska Institutet och gjorde där sin post doc-period 2001 vid Institutet för miljömedicin. Han blev 2005 docent i fysiologi vid Högskolan Dalarna. Åren 2003-2005 var han högskolelektor vid Idrottshögskolan, Stockholm, 2005-2007 universitetslektor vid Högskolan Dalarna och 2007-2008 högskolelektor vid GIH, Stockholm.

Han var åren 2009-2010 dekanus i utbildnings- och forskningsnämnden vid Högskolan Dalarna. Han utnämndes 2009 till professor i medicinsk vetenskap, inriktning idrottsfysiologi, vid Högskolan Dalarna och är sedan 2010 forskningsledare för forskningsområdet idrotts- och hälsovetenskap vid Högskolan.

comments

Posted in Uncategorized.