Avancerade Barn

7-11 år

Torsdagar & Söndagar

Syfte

Fokusera på rörelseförmåga, balans, koordination och snabbhet i en rolig, deltagande miljö. Fundamentala motoriska färdigheter och allmän utveckling som leder till fysisk kompetens är viktigast. Börja att integrera fysisk, känslomässig, kognitiv och affektiv utveckling, tonvikt på kompetensutveckling.

Mål

• Förfina och fortsätt utveckla fundamentala motoriska färdigheter (krypa, åla, gå, springa, hoppa, kasta,  etc.).
  • Utveckla och gör mer komplicerade övningar som tränar rörelseförmåga, balans, koordination och snabbhet.
  • Koordination, rörelseförmåga och balans skall utföras genom allmänna övningar, specifika övningar och en mängd judorelaterade lekar.
  • Kortvariga snabbhetsmoment eller moment som får träna rörelseförmågan skall ingå i specifika övningar eller i lekarna, fokus skall läggas på rörelseförmåga, snabbhet, och förändring av rörelseriktningar.
  • Kortvariga/lite längre aeroba insatser – möjliggöra en spontan tillämpning av ansträngning för barnet – introducera mer strukturerade tidsramar för övningarna samt hög ansträngningen ytterligare.
  • Kul genom judo relaterade lekar, med fokus på utveckling.
  • Teknisk utveckling och kroppsmedvetenhet, låt  barnen behärska grundläggande rörelse färdigheter innan införandet av svårare judo tekniska färdigheter.
  • Utveckla den allmänna medvetenheten om kroppen samt introducera mental träning, och bygg en allmän fysik genom träna med barnens egna kroppsvikt, medicinbollar, gummiband etc.
  • Tryck hårdare av judons etikett och värdegrund men undvik onödig betoning på disciplin, men håll inte för lätt på reglerna.
  • Skapa ansvarskänsla och kompetens för att på ett adekvat sätt kunna hjälp yngre och/eller mer oerfarna uke’s genom

Tachi-waza

• Introduktion till judons etikett och värdegrund, regler och begreppet fair play.
  • Förbättra falltekniken och träna den även i verkliga situationer.
  • Utveckla den egna balansförmåga.
  • Poängtera vikten av att vara en bra uke/ tori.
  • Kunna att bryta uke’s balans i olika riktningar i stillastående/rörelse.
  • Skapa kastsituationer utifrån att först följa uke, sedan styra uke.
  • Generell utveckling av tekniker och ökad komplexitet under terminens gång.
  • Skapa de fysiska förutsättningarna för inlärning av de grundläggande kastteknikerna i stillastående och enkla rörelser i en/två riktningar.
  • Lära sig att koordinera sin egen rörelseförmåga med partner/motståndare.
  • Lära sig grundläggande och mer komplex tai-sabaki och andra viktiga stegrörelser.

Ne-waza

• Lära sig röra sig i alla riktningar.
  • Rulla, krypa, åla i alla två riktningar på mage och rygg och sida.
  • Snurra runt på mage och rygg samt kunna växla med benen.
  • Ändra fasthållning och hålla fortsatt kontroll på uke.
  • Vända partnern från olika positioner och ta fasthållning.
  • Kunna mer komplexa losstagningar i olika riktningar från fasthållning.

Translate »