Rapport: Improve Your Club

Uppställningen för först träningen för seminariet Improve Your Club, med EJUs ordförande Sergey Soloveychik och vice ordförande Jane Bridge 8e Dan, samt Hiroshi Katanishi 8e Dan.

Allt började med att vi i Svenska Judoförbundets Instruktörsutskott skickade in en projektplan till styrelsen för Svenska Judoförbundet om att uppdatera materialet för klubbtränarutbildningen i samband med Judofestivalen i Porec, samtidigt delta vid seminariet Imporve Your Club för att utbildarna också skulle få egen utveckling. 

UUsFlcj2pM9msiKjWxkAfavqUeFYT1XN_1024
EJUs ordförande Sergey Soloveychik deltog även på mattan under Improve Your Club seminariet.

EJUs ordförande Sergey Soloveychik hälsade oss välkommna till seminariet Improve Your Club, han var glad att det var så många tränare som deltog i detta projet som EJU startat. Där syftet är att förbättra tränarnas förmåga att coacha de yngre generationerna av judoka, där temat för denna helg var att träna kadetter (U18) som tävlar.

yIsc658pRDqKc3FUptX6eaJYXdeazzeF_1024
Den Franska judoka Patrick Roux blev brons medaljör vid Världsmästerskapen 1987. År 1987 vann han också den europeiska titeln hemma i Paris.

Patrick Roux höll seminariets första träning där har pratade om att det är viktigt att lära pre-kadetter (U15) och Kadetter vikten av aktion och reaktion, något som är grundläggande men ack så viktigt att förstå. Patrick visade den traditionella kombinationen ko-uchi-gari och o-uchi-gari där man skapar en rekation för att kunna kasta tai-otoshi eller seoi-nage. 

EJU Experten Jean-Pierre Gibert tidigare Tournoi De Paris vinnaren, och nu senast aktiv som coach för det ryska landslaget. Levererade en fantasitisk ne-waza träning, där han lärde ut halslåset Sankaku-Jime med tre olika varianter när motståndaren jobbar emot med armarna, samt tre varianter när motståndaren jobbar emot med benen. Dessutom gick han igenom flera olika sätt att ta sig ut från halslåset, han lyfte också att först fokus i ne-waza bör vara halslås, sedan armlås och sist fasthållning. Men att man alltid ska hitta möjligheten att göra sitt favorit halslås.  

EARfGYH40LYuSsq8xLGs3HUz80bavUMR_1024
Stefano Frassinelli fystränare för det ryska landslaget

Andra dagen på seminariet höll Stefano Frassinelli en fullständig presentation om vad det krävs att bli en effektiv judoka, med fokus på grundläggande motoriska färdigheter. Frassinelli jobbar med fysträningen för det ryska landslaget, och även författare till artikeln  “An Approach to Physical Performance Analysis for Judo”.

Han förklarade hur varje utövare har en en egen hierarki gällande koordinations förmågan, detta beroende helt på utövaren och dess typ av judo. Där man måste ha vissa grundläggande koordinativa förmågor för att kunna bli bra i judo och där efter utveckla specifik koordination och avancerad specifika judofärdigheter.

Alpr5uXIQbMXtM5WrIuFKNlP9saVPtsu_1024
Evgeny Kuldin 5:e Dan coach för det ryska landslagets män.

Direkt efter presentationen höll Evgeny Kuldin, 5:e Dan coach för det Ryska landslagets män. Där hans träning var kopplad till presentationen som hölls precis innan. Han fokuserade mycket på aktion och reaktion och lyfte att detta är mycket viktigt att lära ungdomarna, samt hur man ska genomföra korrekt uchi-komi.

20140913_Zagreb_MAGOMEDOV Sirazhudin (RUS)1
Sirazhudin Magomedov tvåfaldig Europeiskmästare och flerfaldig Grandslam och Grandprix medaljör

Eftermiddagspasset hölls först av Sirazhudin Magomedov tvåfaldig europamästare och flerfaldig grandprix samt grandslam medaljör. Han visade hur han jobbade för att kunna kasta sin uchi-mata.

20100423_Vienna_Sirazhudin Magomedov
Sirazhudin Magomedov kastar Uchi-mata vid Europeiskamästerskapen.
20120728_London_GALSTYAN, Arsen (RUS) - HIRAOKA, Hiroaki (JPN)11
Arsen Galstyan guldmedaljör vid Olympiska Spelen i London 2012, och idag coach för de ryska kadettlaget.

Del två av eftermiddagspasset hölls av Arsen Galstyan guldmedaljör vid Olympiska Spelen i London 2012, och idag coach för de ryska kadettlaget. Visade hur han jobbade med greppning för att komma in till sitt favoritkast Ashi-guruma.

PAPINASHVILI, Amiran (GEO) - GALSTYAN, Arsen (RUS)2
Arsen Galstyan vid Gradprix i Tbilisi 2014.
1857RJkWIKReKN99FbBCRHeClovqI3Xu_1024
EJUs Japanska Expert Go Tsunda 5:e Dan

Sista delen på passet hölls av EJUs Japanska Expert Go Tsunda 5:e Dan. Som visade hur man ska röra sig i judo och visade även på skillnader och likheter mellan hur man ska röra sig i teorin och hur detta bör ske i praktiken. Han menade att barn och ungdomar i judo måste ha en förståelse för detta och inte bara vara bra på att kasta folk. Då en förståelse ger dem bättre förutsättningar att kunna göra sina kast.   

Från Sverige deltog sju deltagare vid seminariet, var av Jimmy Pettersson från Kristinehamns Judoklubb. Detta visar att trotts att vi är en liten klubb som ligger i ett område som är en “vittfläck” på svenska judoförbundets karta, så håller vi en mycket hög nivå på våra tränare och att de är välutbildade och erfarna.

Translate »